09 april 2008

Vantrivsel i kulturen

Det kanske krävs en poet för att i ett enda begrepp fånga något mycket större. Världen i sandkornet, för att bruka en sliten metafor. Poeten och kritikern Jenny Tunedal gör det i en anmälan av Chuck Klostermans Sex, droger och kalaspuffar. (En bok som kan liknas vid En nötcréme och en moviebox för människor med en bitvis fungerande tankeapparat, men det hör inte hit.) Vit-kille-trivsel. Så bra att vi tar det igen: Vit-kille-trivsel.
Här fångar hon den på ytan oproblematiska stämningen som sprids när trygga mellanskiktsmän är tillsammans. Kontorsölen-efter-jobbet-stämningen. Omklädningsrumstämningen. Den homosociala, maktpyrande, arroganta vaddå-vi-bara-har-lite-roligt-stämningen.
Med andra ord: det strukturella, osynliga våldet. Det verbala våldet som inte räknas som våld. Eller trivsel för de som ingår i gemenskapen.

Vad är då motsatsen till vit-kille-trivsel? Otrivsel?
Kan man känna vit-kille-otrivsel?
Definitivt.
Är det en känsla bara kvinnor har?
Definitivt inte.
Gå ut på vilken skolgård som helst. Vilket bygglag eller vilken chefskonferens som helst. De finns där, man ser dem kanske inte – och det är meningen – men de finns. Pojkarna och männen som känner vantrivsel i vit-kille-kulturen. De på riktigt kränkta, de ut- eller kanske bara kantstötta. De som inte upptagits i gemenskapen. De som kanske skrattar högst åt vit-kille-trivsel-skämten för att möjligen, men bara möjligen, en enda gång få känna samhörigheten som en grupp skapar.
That’s all manlighet is about. Vilka som är med i gänget och vilka som inte är med. En hierarki som ständigt måste upprättas. Antingen med knutna nävar eller mysputtriga skämt.
Men nu har vi en catchy fras att rädda oss med. Nästa gång en Schyffert i indiandräkt dyker upp och drar Lasse Anrell-skämt, säger vi bara: ”Här är alldeles för vit-kille-trivsamt. Jag drar.”

3 kommentarer:

Johan sa...

Jag håller med. Men varför begränsa syndromet till enbart "vita"? Att vita män upprätthåller något slags hegemoni må vara sant, men samma grabbmentalitet gäller män överallt, och oavsett deras hudfärg.

Jesper Weithz sa...

Absolut. Och kvinnor av viss samhällsklass klappar män av lägre klass på huvudet. Om sammanhanget tillåter det. För att inte nämna hur överklasskvinnor ser på kvinnor från, säg, Rumänien eller Filippinerna. Förutsatt att det inte är rika kvinnor. Och så vidare.
Intersektionalitet är väl ordet jag ska droppa för att göra det här inlägget rättvisa.
Men visst. Mansklubben är sunkig. Oavsett om det är en kritvit samling eller inte.
Mina ordval i blogginlägget speglar min egen erfarenhet. I min hemkommun fanns det två icke-vita på hela högstadiet. Adoptivbarn.
Och om man jobbar med media i Stockholm ser det i stort likadant ut. Förutom de som städar då. Men det är en annan fråga.

Helena Duroj sa...

bra! har kommenterat på Politik och poesi